Vrste šloga

Ishrana kod moždanog udara (CVI)

Osobe koje su sklone moždanom udaru potrebno je da promene stil života i to pre svega način ishrane ???? kao i obavezno uvođenje blage fizičke aktivnosti ????.
 
U ishrani treba koristiti što više elemenata koje deluju protivupalno sa jedne strane, a s druge da smanjuju gustinu krvi smanjujući na taj način njenu viskoznost i popravljaju cirkulaciju kroz mozak ????.

Uopšteno kod prevencije moždanog udara treba uticati na smanjenje prevelike oksidacije i poništavati delovanje slobodnih radikala koji su produkt lošeg metabolizma i neadekvatne ishrane.

Slobodni radikali i antioksidansi

Da bi postigli te efekte treba primenjivati antioksidante (enzimi, molekuli, veze, elementi u tragovima) koji skupljaju slobodne radikale i prevode ih procesom redukcije u nereaktivne molekule.
Od ezima najvažniji antioksidansi su superoksid-dismutaza, katalaza, peroksidaza, a od veza koje najviše dolaze iz voća povrća i maslinovog ulja flavonidi, polifenoli, bifenoli.
Mangan (Mn), cink (ZN), kao i selen (Se) od mikroelementa, a od vitamina C, A i E spadaju u najjače antioksidante.

Za normalno funkcionisanje moždanih ćelija i sprečavanje moždanog udara jako je važno unositi namirnice biljnog porekla (biljna ulja) jer od masti treba koristiti isključivo monozasićene masne kiseline koje se nalaze u namirnicama koje su na sobnoj temperature u tečnom agregatnom stanju.
Od monozasićenih masnih kiselina najzastupljenija je oleonska kiselina kojom je bogato maslinovo ulje.

Maslinovo ulje

Takođe mogu se koristiti i polizasićene masne kiseline koje su najčešće u obliku omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, a najpoznatija od tih kiselina je linolna kiselina koja se dominantno nalazi u sastavu suncokretovog, kukuruznog i susamovog ulja.

Za sprečavanje razvoja moždanog udara potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti ????, a naročito se dobri rezultati postižu ako se redovno u ishrani koristi ???? crno vino (0,3L za muškarce i 0,15L za žene) jer ono sadrži dosta polifenola, resteratriola i kvercitina, koji imaju snažno antooksidativno dejstvo.

Pored pravilne ishrane potrebno je da postoji i redovna umerena fizička aktivnost ???? da bi se poboljšala cirkulacija i popravio tonus krvnih sudova, a kao posledicu dobićemo bolju fluidnost krvi.
Umerena fizička aktivnost je značajna jer popravljajući cirkulaciju kroz mozak moždane ćelije dobijaju dovoljne količine kiseonika i hranjivih materija, jer dovoljna količina kiseonika sprečava razvoj anaerobnih procesa u mozgu koji predstavljaju potencijalna mesta za razvoj moždanog udara.