Prolećni umor

Prolećni umor

Dolazi proleće a sa njim i manjak energrije i snage. Šta preduzeti?

Dolaskom proleća pojavljuje se umor i osećaj nedostatka snage kao posledica hormonskog disbalansa.

Umor koji se pojavljuje početkom proleća nije bolest već stanje koje je privremeno i traje različit vremenski period kod svakog čoveka dok se organizam ne prilagodi novim uslovima i ne prilagodi svoj bioritam.

Kao prve i najčešće manifestacije prolećnog umora pojavljuju se nedostatak snage, nedostatak volje, umor, blagi oblici depresije i bolovi u mišićima.

Umoran pas

S obzirom na navedene tegobe koje kod pojedinaca mogu trajati i do mesec dana, treba preduzeti određene aktivnosti da ove tegobe predupredimo ili barem da im smanjimo intenzitet i vreme trajanja.

Od radnji treba pojačati hidrataciju, fizičku aktivnost, prilagoditi ishranu i ritam spavanja.

???? Hidratacija – Uzimajte dovoljne količine tečnosti pre svega vode (1,5-2L) dnevno, pri čemu izbegavajte konzumiranje gaziranih, energetskih i zaslađenih pića jer povećan unos šećera će povećati već narušen metabolizam.

???? Fizička aktivnost – I pored osećaja umora malaksalosti i bolova u mišićima morate sebe naterati na blagu fizičku aktivnost, pre svega treba izaći napolje radi sunčevih zraka koji će pojačati sintezu vitamina D i hormona serotonina što će vam odmah popraviti raspoloženje.
Aktivnost treba prilagoditi individualno ali 15-20 minuta blage šetnje za početak je sasvim dovoljno, a kasnije uvesti i vožnju bicikla ne brže od 10 km/h da ne biste nakon vožnje osetili glad jer na taj način štedite glikogen u mišićima a istovremeno pokrećete butne mišiće zbog čega smanjujete insulinsku rezistenciju.

???? Ishrana – Treba imati izbalansiranu ishranu.
Forsirajte voće i povrće pre svega spanać, blitvu, pomorandže, kivi, crvenu papriku, zelenu salatu, mladi luk, rotkvice i na taj način povećajte unos vitamina, pre svega vitamina C, i minerala, pre svega kalijuma i magnezijuma.
Od mesa uzimati ribu i piletinu (bez kožice), a jednom nedeljno junetinu ili svinjsko meso.
Bitno je da jednom nedeljno unosite svinjsko meso, jer na taj način jetra smanjuje proizvodnju masnoća, ali i unosimo bitan HDL (dobar holesterol).

???? Spavanje – Kada počne proleće dolazi do hormonskih disbalansa a iscrpljene su rezerve vitamina i minerala (zbog zimskog načina ishrane), što dovodi do poremećaja sna pa se preporučuje da pokušate da svako veče idete u krevet u isto vreme, ili da pre spavanja popijete šolju toplog čaja od kamilice i pojedete jednu suvu smokvu ili urmu.

???? Suplementacija – Takođe se predlaže uzimanje suplemenata sa dosta vitamina i minerala.

???? Vitaminske infuzije – U našoj ordinaciji možete primiti vitaminske infuzije koje će vam za kratko vreme olakšati simptome i pomoći vam da lakše prebrodite ovaj period. Pozovite na broj sa sajta za više informacija ili zakazivanje.

Prolećni umor dođe sa prvim danima proleća i polako sam prođe, ali možete koristiti gore navedene predloge da ne biste propuštali lepe i sunčane prolećne dane i ostajali u kući tokom lepog prolećnog vremena.