Pitanje

br. pregleda: 2.85K

Pozdrav ! Imam 18 godina i počeo sam sa rekreativnim trčanjem nakon testa opterećenja koji je bio uredan. Pre toga imam i par ultrazvukova, svi uredni, ekg je svaki uredan.

Prvih 10 nedelja sam trčao po pola sata, džogiranje, bez stajanja. Bio sam u vrlo lošoj fizičkoj kondiciji pa sam sebi dao vremena da napredujem i da se naviknem. Sada sam na kraju 10te nedelje, povećavam trčanje na 45 min, pa posle još 10 nedelja na sat.

Zanima me samo, da li dugo trčanje može da mi donese neke nelagodnosti, ili rizike po zdravlje, poput fibrilacije ili hipertrofične kardiomiopatije (iako sam po analizama skroz zdrav) ili su u riziku samo genetski oboleli?

Jako puno rezultata studija je koji pokazuju da maratonci ipak loše prolaze što se srca tiče, ali nisam u stanju da donesem neki zaključak pa pitam vas.

Kakav je uticaj trčanja na srce i da li postoji „previše?* Koliko je to previše? Da li trebam da se bojim fibrilacije i kardiomiopatije ako pojačam vreme, i da li uopšte trebam da pojačavam? Šta kažu isttaživanja?

Hvala !

Dr Slobodan Gajić Odgovorio na pitanje 29. 08. 2022.

Trcanje je zdravo i nema nikakvih komplikacija

Dr Slobodan Gajić Odgovorio na pitanje 29. 08. 2022.