Endokrinologija – tumacenje nalaza i lijecenje

br. pregleda: 3.07K

Postovani,

Molim Vas da mi protumacite sledece nalaze s aspekta mogucnosti ostvarenja trudnoce prirodnim putem.

S-Glukoza 0′ 6.1 mmol/L RV 3.9-5.9

S-Glukoza 30′ 8.3 mmol/L

S-Glukoza 60′ 8.9 mmol/L RV < 10.2

S-Glukoza 90′ 9.1 mmol/L

S-Glukoza 120′ 8.3 mmol/L RV < 7.7

Insulin 0′ OGTT 7.8 mIU/L RV 3.0-30.0

Insulin 30′ OGTT 47.4

Insulin 60′ OGTT 63.7

Insulin 90′ OGTT 67.6

Insulin 120′ OGTT 55.5

R-BMI 28.7 kg/m2

C-peptid 0′ OGTT 0.60 nmol/L RV 0.3-2.0

HOMA IR 2.11 RV <2.0

QUICKI IR 0.341 RV >0.357

MATSUDA INDEKS 1 3.83 RV > 2.5

MATSUDA INDEKS 2 4.11 RV > 2.5

STUMVOLL INDEKS 0.082 RV > 0.08

AMH 60.52 pmol/L RV 4.11-58.0

FSH 3.4 IU/L RV u fol.fazi 3.0-8.1

LH 5.7 IU/L RV u fol.fazi 1.8-11.8

Prolaktin 836 mIU/L RV 109-557

Estradiol 97 pmol/L Rv u fol.fazi 77-921

Testosteron 1.02 nmol/L RV 0.25-2.75

SHBG 35.9 nmol/L RV 18.0-144.0

DHEAS 4.1 Ųmol/L RV 2.0-11.1

ACTH 9.2 pmol/L RV 1.2-10.2

Kortizol 461 nmol/L RV 102-536

17-OH progesteron 1.97 ug/L RV u fol.fazi < 2.42

Androstenedion 4.4 nmol/L RV 1.7-4.6

Posebno me, izmedju ostalog brine povisem nivo prolaktina.

Bila sam na UZ dojki. Sve OK.

Visoka 1.71, tezina: 84 kg.

Imam 34 godine.

Nemam djecu.

UZ abdomena uredan (uz „diskretno zamascenu jetru).

Vaginalni UZ uredan, uz manji miom na zidu materice koji „dijagnosticki nije vazan“.

Tsh 2.17 mIU/L RV 0.40-4.00

TPOAT 403 IU/ml RV 0-50

TgAt <20 IU/ml RV 0-40

Slobodni t4 12.1 pmol/L RV 9.5-22.7

PTH 5.3 pmol/L RV 1.3-8.2

Vitamin D 12.2

Holesterol 5.77 mmol/L rv 0-5.2

HDL Holesterol 1.42 mmo/L Rv >1.68

LDL holesterol R 3.8 mmo/L RV 0-2.59

TRIGLICERIDI 1.22 mmol/L RV < 1.7

Neorganski fosfat 0.73 mmol/L RV 0.81-1.45

NATRIJUM 139 mmol/L RV 136-145

Kalijum 4.1 mmol/L RV 3.5-5.1

CRP 1.7 mg/l RV 0-5

Tumacenje i preporuka bi mi znacili.

Hvala na izdvojenom vremenu!

Srdacno,

Renata

Dr Slobodan Gajić Odgovorio na pitanje 12. 06. 2021.

Pored prolaktina povecana su i tireoglobilnska antitela ali je sve to posledica stresa.Hormonski ste u redu ali da bi doslo do trudnoce treba da se opustite.Nemate policisticne jajnike niti insulinsku rezistenciju.Ne treba nikakva terapija samo relaksavija ili promena sredine.

Dr Slobodan Gajić Odgovorio na pitanje 12. 06. 2021.
Kliknite ovde da se vratite na odgvor