Bol u zdjelici

br. pregleda: 4.06K

Poštovani doktore,molim Vas za mišljenje. Imam 27 godina.
Godinu dana imam žarenje po dnu stomaka i probadanje kao u predjelu jajnika više na lijevu stranu ,te bol koju bih opisala kao da me siječe od pregiba prepona ka sredini zdjelice pa sve do simfize.Od tih bolova i žarenja nisam mjesecima mogla hodati ni sjediti.Zna se javiti nadutost u zdjelici obično naveče pri kojoj je nemoguće i nogu podignuti od bola i pritiska,kao da će svi organi u zdjelici popucati.Često mi se javlja sijevajuća bol iz zdjelice ka rektumu i rodnici.Bol u rektumu se pojačava za vrijeme menstruacije,kao i ti bolovi koji „sijeku kao žiletom“ od pregiba prepona ka sredini zdjelice pa sve do simfize.Nađena Ešerihija Koli u cervikanom, vaginalnom brisu i brisu uretre ,te liječena pola godine raznim antibioticima,ali simptomi stalno ostaju. Na kraju sam od silnih antibiotika dobila u svim navedenim brisevima  Enterokoku,Klebsielu i Kandidu. Sve to još uvijek liječim. Stolice oduvijek imam 3-4 dnevno,nikada nisu tvrde,uglavnom normalne,mekše ili ponekad rijetke.Godinama imam unutrašnje hemoroide nađene rektoskopijom(do sredine sigme). Po dnu stomaka na lijevu i desnu stranu su mi stalno izražene kuglice koje bole na dodir,vjerovatno limfni čvorovi. Međutim, jedan od ginekologa mi je preporučio uraditi i pretrage vezane za crijeva.
CRP=5  i KKS uredna.
Helicobacter pylori u stolici negativan. 3 uzorka na okultno krvarenje negativna. Koprokulturom patogene bakterije nisu nađene,niti paraziti u stolici i brisu rektuma. Anti-tTg i ukupni igA uredni.
Calprotectin = 80,4 uq/q ,a referentna vrijednost je <50.
Zanima me, šta znači povišen kalprotektin i da li to može biti uzrok mojih tegoba? Ili je pak problem još nešto sem crijeva?
Unaprijed hvala,lijep pozdrav!

Dr Slobodan Gajić Odgovorio na pitanje 29. 08. 2022.

Proverita kicmu rtg lumbo sakralne kicme

Dr Slobodan Gajić Odgovorio na pitanje 29. 08. 2022.